Vad är skratt?

Maxette
Foto: Malte

Karibiskt Yoga-Skratt

Med Karibiskt Yoga-Skratt kommer jag inte att lära människor att skratta. Skratt tillhör precis alla på jorden. Alla kan skratta, tacka för det. Vad är vackrare än ljudet av ett barnskratt. Det händer bara att i vissa miljöer är det inte tillåtet att skratta högt och hjärtligt. För det andra, människor idag ger sig inte anledning att skratta och definitivt inte om sig själv.
De flesta tar sig på allvar. På standup skrattar man ofta och gärna men hellre på andras bekostnad. Inte att det är fel, för det viktigaste är att skratta, för när man tittar på nyheter får man definitivt inte anledning att skratta, så skratt förlorar sin spirituella makt.

Inte att det stör mig men jag hör inte mycket skratt i min trappa. Jag hör att mammor tystar sina barn när de skrattar för högt.
Saken är att trista människor inte tål skratt, för om man inte mår bra vill man så klart inte höra andras glädje.
Själv har jag skrattat mig igenom mina prövningar i livet och jag har gått igenom mycket. Nu är det en vana. Det är det jag gör bäst. Med mina väninnor skrattar vi om våra eländen. Jag skrattar gärna och ofta utan anledning men det som får mig att skratta mest är om sanningen. Människor som säger sanningar helt naturligt.Maxette
Foto: Malte

Skrattet har räddat mig

Antingen vi erkänner det eller inte, om man är medveten om det eller inte, så strävar vi alla efter makt. Det går inte att förneka att makten att må bra är den viktigaste, för om man inte mår bra kan man inte genomföra resten. Skrattet har räddat mig, räddar mitt minne och hittills min hälsa så jag vill dela det med andra. Att skratta är inte ett skämt, så man ska inte behöva skämta eller ha humor för att skratta, men man kan skämta eller skratta om ett skämt. Varje land har sin egen humor. Jag kan försäkra er om att kreolsk humor och svensk humor är absolut olika, så om jag väntade på att förstå ett skämt för att skratta skulle jag aldrig skratta. Ibland kan man skratta precis för att ett skämt inte är roligt. Alla tillfällen är bra.

I vissa miljöer är det inte i god ton att skratta högt, så det är helt ok att skratta tyst. Det viktigaste är att känna den glädje som är bra för andningen och när man sköter sin andning mår man bra. När man hjärtligt skrattar tänker man inte på annat än att skratta. Det går inte att skratta och vara sur samtidigt. Vi får inte glömma att det är andningen som håller oss hälsosamma och i liv. Hjärtat och andningen är livsviktiga. Man behöver inte vara läkare för att veta att när man skrattar hjärtligt d.v.s. ärligt, andas man och hjärtat mår alltid bra av glädje. “Ett skratt förlänger livet” säger allt.

När man skrattar med någon känner man sig trygg med människan, för glädjen förstärker det sociala bandet. Jag kan skratta ensam när jag påminns om någonting roligt, men det är klart hälsosammare och trevligare att skratta med andra.

Yoga betyder förening och först o främst att förena sig med sig-själv. Låt oss samla oss och skratta med varandra, på standup, på teatern, på bio, på Karibiskt Yoga Skratt, ... tills det blir en vana och göra Sverige till ett friskare och ett lyckligt land.

Maxette


© 2010-2016 Maxette Olsson