Maxette leder Karibiskt Yoga-Skratt

Intervju

Maxette återskapar sig själv.

Intervju av Cecilia Bäck

Som konstsamlare, samlar jag på glada och lyckliga stunder, det är Maxettes motto.

Maxette är författare, poet, skådespelare, fotograf, kock, coach, musa ... som en larv förvandlar hon sig, skapar och återskapar sig själv.

- Att skapa mig-själv har varit mitt enda riktigt livsarbete, säger hon. Och för det krävs en enorm och konstant kreativitet.

Cécilia Bäck: Vilken skillnad är det mellan att vara glad och lycklig?

Maxette: Är man glad är man lycklig i stunden man är det. Det gäller att behålla glädjen inom sig-själv så att man blir lycklig. Det är en fråga att vara medveten om sin egen närvaro. Det kallas också karisma, för när man mår bra inom sig-själv så strålar man.

Född i Guadeloupe i Franska Västindien, av inhemska föräldrar, växte Maxette upp på sin ö fram till sexton års ålder.
Efter studier vid College Campenon i Basse-Terre i Guadeloupe, därefter vid Lycée Stéphane Mallarmé i Paris, blev hon sekreterare på parfymfabriken Jean Desprez “Bal à Versailles” i Neuilly nära Paris i maj 1968. Två år senare bestämde hon sig för att åka till Afrika, nämligen till Kongo Brazzaville, Angola, Gabon, Elfenbenskusten och Tchad, på jakt efter en identitet som hon säger att hon idag gudomligt hittar i sig-själv.


Maxette
Foto: Malte

Jag bestämde mig för att leta efter kärleken


- Hippierna pratade om Fred och Kärlek. Jag bestämde mig för att leta efter kärleken. Eftersom vi alla kommer från Afrika, säger forskargruppens ledare Tim White, åkte jag dit och nu vet jag var jag kommer ifrån. (Maxette skrattar) När man vet var man kommer ifrån, blir man medveten om vart man är på väg. Att åka till Afrika lärde mig att det spelar ingen roll vart jag kommer ifrån, det viktigaste är att vara inom mig-själv. Det blev början av min medvetenhet och mitt övertygande att kärleken finns även om jag inte hade hittat den.

År 1973 tillbringar hon fyra år i Belgien, där hon coachar sin fästman den belgiska boxningsmästaren Freddy De Kerpel, innan hon emigrerar till Sverige för kärleken till en mästare på skidor.

Maxette: För att hitta kärleken var jag beredd att åka till slutet av världen.

Cecilia: Två mästare har du haft i ditt liv?

Maxette: Egentligen är det tre mästare, för min man idag är schackmästare. Man attraherar vad man är, säger man. (Maxette skrattar) På Kreolska är en kvinno-mästare en Kvinna med ett stort K. (Maxette skrattar igen)
1977, i Sundsvall i mellersta Sverige studerade hon det svenska språket, konsthistoria, svensk litteratur och mytologi, innan hon blev den första invandraren som var butiksägare i staden.

- För att integrera sig i ett land är det viktigt att kunna dennes språk och dennes mytologi, för i myterna finns roten av traditionen som är ett sätt att tänka, att göra eller att agera, vilket är ett arv från det förflutna.

Cecilia: Tror du att alla människor integrerar sig på det här komplicerade sättet?

Maxette: Man gör som man kan.


Maxette
Foto: Malte

Maxette skrattar högt och ofta.


Maxette bodde i Sundsvall och startade två butiker som importerade kläder från Paris. "Boutique Maxette" som också var en kulturell knutpunkt, där träffades konstnärerna Bengt Lindström, Kaj-Ficaja, Bengt Åberg, Rolf Lidberg, Johan Nyberg, Pelle Engman, Christian Beijer, Dagmar Glemme... Hon organiserade modevisningar till förmån för Röda Korset och Rädda Barnen. Samtidigt lär hon ut positivt tänkande och franska på Medborgarskolan och höll konferenser om kreolska traditioner i skolorna.
- Jag ville sätta Guadeloupe på världskartan. (Maxette skrattar igen)

År 1989 flyttade hon till Stockholm där hon arbetade på Konstgalleriet "Galleri Etage”. 1993 blev hennes konstbok "Kaj-Ficaja. “Den flygande hjärnan på väg att erövra rymden" utgiven av Fragments i deras Passport Collection, nu utsåld på FNAC.

Inspirerad av den berömda författaren Raphaël Confiant i Creolité rörelsen och med råd av advokat-journalisten Gerard Dorwling-Carter båda från Martinique, och efter ha studerat med Karl Gadelii lingvist på Göteborgs universitet, numera professor i Sorbonne i Paris och Mikael Parkvall lingvist vid Stockholms universitet, uppnår hon sin dröm: att skriva på kreolska. I dag är hon den enda kreolska författaren i Sverige. Hon skriver sagor om kreolska traditioner, dikter och artiklar för tidningar i Franska Västindien.

Maxette: Sedan jag lärde mig att skriva på mitt eget språk så förbättrades skriftligt min svenska enormt. Min slutledning är att för att kunna skriva ett främmande språk ska man kunna skriva sitt modersmål väl.

- Den 12 oktober 1997 har hon vernissage med sina konstsmycken på Särdals Kvarns Konstgård med Dagmar Glemme, Curre Melin och Sven Jönsson från Halmstadgruppen.


Maxette
Foto: Malte

Ikea kvinnan.


År 1998 bodde hon fyra år i Boston med sin make Malte, ingenjör och schack mästare, där studerade hon och var också ståupp komiker på The Comedy Studio i Harvard.
År 2004, på hennes initiativ förvandlades Terreville Kapellet till Återuppståndelsens kyrkan i Martinique när fyra fresker däribland Svarta Madonnan, blev målade av den berömda tysk-svenska konstnärinnan Dagmar Glemme vilken hon är musa till.
År 2006 blev hon det första svarta ansiktet i TV-reklamen för det svenska multinationella möbelföretaget IKEA och 2008 blev hennes liv dokumenterat av filmmakarna Stephanie och Steve James i "K som i Kvinna, diaspora", som sponsrades bland annat av Canal Plus.
Många tidningsartiklar har sjungit hennes lovsång. Hon är musikaliskt hedrad i en CD av gruppen Gwada KA : "Caribbean Woman".
Under 2009 är Maxette värd för Menton Creole Festival på rivierakusten, skapad av författarinnan Marie-Reine de Jaham och erkänd som en av de 50 mest populära människorna i Sverige, illustrerade i boken av den berömda fotografen Ewa Rudling: ”Romantiken i mitt liv” utgiven av Beijboms bokförlag.

Just nu leder Maxette Karibiskt Yoga-Skratt.

- Yoga betyder förening. Så jag gör bara vad jag alltid har gjort. Förena folk för att de ska ta kontakt med varandra, slappna av, skratta, vara sig-själva och närvara för en god stund som ska vara till nästa goda stund. För glädjen måste få näring. Det är bara så. Och jag är disponibel för företag och alla föreningar som vill ha en god o glad stund.

Ni är alla välkomna!


© 2010-2016 Maxette Olsson