Vad är skratt för Karibiskt Yoga-Skratt?


Yoga betyder förening och först o främst att förena sig med sig-själv.

Med Karibiskt Yoga-Skratt kommer jag inte att lära människor att skratta. Skratt tillhör precis alla på jorden. Det är att använda sin andning på ett glatt sätt. Alla kan skratta. Tacka för det. Vad är vackrare än ljudet av sitt eget skratt och ett barnskratt. Det händer bara att i vissa miljöer är det inte tillåtet att skratta högt och hjärtligt. För det andra, människor idag ger sig inte anledning att skratta och definitivt inte om sig själva.

De flesta tar sig på allvar. På standup skrattar man ofta och gärna men hellre på andras bekostnad. Inte att det är fel, för det viktigaste är att skratta, för när man tittar på nyheterna får man definitivt inte anledning att skratta.

Inte att det stör mig men jag hör inte mycket skratt i min trappa. Jag hör att mammor tystar sina barn när de skrattar för högt. Saken är att trista människor inte tål skratt, för om man inte mår bra vill man så klart inte höra andras glädje. Själv har jag skrattat mig igenom mina prövningar i livet och jag har gått igenom mycket. Nu är det en vana för mig att skratta. Det är det jag gör bäst. Med mina väninnor skrattar vi om våra eländen. Jag skrattar gärna och ofta utan anledning men det som får mig att skratta mest är om sanningen. Människor som säger sanningar helt spontant och naturligt.

Skrattet har räddat mig

Skrattet har räddat mig och räddar mitt minne och hittills min hälsa så jag vill dela det med andra. Det enda jag har att erbjuda är den glada anden som finns i mig. Ni vet att varje land har sin egen humor. Jag kan försäkra er om att kreolsk humor och svensk humor är absolut olika, så man ska inte behöva skämta eller ha humor för att skratta, för att skratta är inte ett skämt, men man kan skämta eller skratta om ett skämt. Jag menar att man ska inte behöva skämta eller ha humor för att skratta, även om det är klart att det hjälper med humor. Humorn är en värdefull generositet eftersom den är mer fokuserad på den positiva sidan av negativitet än den svaga sidan av positiviteten.

Det viktigaste är att känna den glädje som är bra för andningen och när man sköter sin andning, mår man bra. Man ska tycka om ljudet av sitt eget skratt. När man hjärtligt skrattar tänker man inte på annat än att skratta. Det är ren Yoga. Man är varken konsentrerad eller fokuserad, man bara är. Vilket fritt andetag! Vi glömmer att det är andningen som håller oss hälsosamma och i liv. Hjärtat o andningen är livsviktiga. Man behöver inte vara läkare för att veta att när man skrattar hjärtligt d.v.s. ärligt och fritt, andas man och hjärtat mår alltid bra av glädje. “Ett skratt förlänger livet” säger allt.

Alla strävar efter makt. Det går inte att förneka att makten att må bra är den viktigaste, för om man inte mår bra, kan man inte genomföra resten. När man skrattar med någon känner man sig trygg med människan, för glädjen förstärker det sociala bandet. Jag kan skratta ensam när jag påminns om någonting roligt, men det är klart hälsosammare och trevligare att skratta med andra. Det är Yoga. Och jag upprepar, Yoga betyder förening och först o främst att förena sig med sig-själv. Låt oss samla oss och skratta med varandra tills det blir en vana och gör Sverige till ett friskare och ett lyckligt land.


Den som inte kan skratta bör inte inte tas på allvar.
- Philippe Sollers


Maxette Olsson© 2010-2016 Maxette Olsson